Először is, fenntartható fejlődés? Az meg mit jelent?

A 80-as évek elején az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlődési Világbizottságának akkori elnöke, Gro Harlem Brundtland a jövő nemzedéke érdekében kialakította a fenntartható fejlődés alapelveit.

Szerinte „a fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen szükségleteinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől”.

Tehát úgy kell fejlődnünk, és kielégítenünk szükségleteinket, hogy a jövő nemzedékeinek is jusson elegendő mindabból, ami szükséges Nekik ahhoz, hogy egészséges és boldog életük legyen, úgy, ahogy Nekünk? Tiszta vizet ihassanak, tiszta levegőt szippanthassanak be, tiszta termő- és legelőterületen gondozhassák növénykéiket, és nevelgethessék állatkáikat, hogy aztán ők is egészségesek legyenek?

Pontosan, Borsó!

A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
David Brower

De mit takarnak a természet erőforrásai?

Ez már egy összetettebb választ igényel, melyet az Ökológiai lábnyommal kell kezdeni. A lábnyom mérete megadja, hogy egy társadalomnak adott fejlettségi szinten mekkora területre van szüksége.

Ez tartalmazza a következőket:

táblázat

 

Tudtad Borsó, hogy, ha ismerjük az ökológiai lábnyomunk méretét, akkor egy kis odafigyeléssel csökkenteni is tudjuk azt?
A kiállításon elmondom neked hogyan.

 

Ha ki akarod számítani saját ökolábnyomodat ezeken az oldalakon megteheted:

Hallottál már a Túllövés Napjáról?

Évről-évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, vagyis az a pont, amikortól elkezdjük a jövőnket felélni. 2002-ben október 21., 2012-ben már augusztus 22. 2017-ben pedig minden eddiginél korábbra, augusztus 2-ára esett a túlfogyasztás világnapja. Ami azt jelenti, hogy az emberiség természeti erőforrások iránti igénye, és károsanyag-kibocsátása 2017-ben augusztus elején lépte át azt a szintet, melyet a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni.

ÍGY AZ EGY ÉVRE RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A MAI PAZARLÓ ÉLETMÓDUNK SZERINT ALIG HÉT HÓNAPRA ELEGENDŐEK… AZUTÁN PEDIG A TARTALÉKAINKAT ÉLJÜK FEL!

Azt már tudjuk, hogy a klímaváltozást az ember tevékenysége indította be, ezért lassítani is tudjuk azzal, hogy kerüljük ezeket a tevékenységeket, vagy helyettesítjük őket természetkímélő változatukkal. De mi mit is tehetünk pontosan?

Az egyéni éves szén-dioxid-kibocsátásunkat egy tonna alá kell csökkentenünk. Ehhez bizony mindannyiunknak tennünk kell. Sok kicsi, sokra megy. Higgy nekem, Borsó, együtt bármire képesek vagyunk! Összefogva elérhetjük a tiszta, természetes jövőt!

AZÁLEA
TUDTAD, HOGY A FORMALDEHID PÁROLOGHAT OLYAN HÉTKÖZNAPI ANYAGOKBÓL, MINT A KÖZÖNSÉGES SZIGETELŐ HAB, VAGY A BÚTORAID RÉTEGELT LEMEZEI? E SZÉPSÉGES VIRÁGOS CSERJE SEGÍT KISZŰRNI EZT A MÉRGEZŐ ANYAGOT A SZOBÁD LEVEGŐJÉBŐL. A LEGJOBBAN A HŰVÖSEBB KÖRNYEZETET KEDVELI, ÍGY AZTÁN REMEK VÁLASZTÁS PÉLDÁUL A TERASZRA VAGY AZ ELŐSZOBÁBA.

Bármi, amit az emberi elme képes felfogni és elhinni, azt elérni is képes.
(Napoleon Hill)

 Úgy tűnik, hogy már Te is jó úton vagy, hiszen eljöttél a Zöld Otthon kiállításra. Hálásan köszönöm neked, hogy itt vagy, és jó szórakozást kívánok (merthogy móka is lesz ám)!

GONDOLKODÁSMÓDUNK MEGVÁLTOZÁSA

          KEVESEBB CO2 KIBOCSÁTÁS

                     TISZTA LEVEGŐ   

             TUDATOS FOGYASZTÁS

                                         TISZTA VÍZ 

                     NULLA HULLADÉK                                      ÉP TERMŐTALAJ

 Ez lesz a jövő, ha velem tartasz!