KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉSZETI TANÁCSOK

 • NE HASZNÁLJUNK HŐSZIGETELÉST, ami veszélyes környezetünkre, helyette építsünk vastagabb falat, a legjobb, korszerű anyagokból, melyeknek már eleve kiváló a hőszigetelő tulajdonsága.
 • HASZNÁLJUNK ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁSOKAT: napelem, napkollektor, légkollektor, passzív házaknál geotermikus energia, korszerű fűtési berendezések
 • NE ÉPÍTSÜNK FELESLEGESEN NAGY HÁZAT, ami kihasználatlan, és indokolatlanul sok energiát fogyaszt.
 • ÚJÍTSUNK FEL RÉGI VÁLYOGHÁZAT, aminek nagyon jó a hőtartó képessége, így nem a semmiből építkezünk, ami a környezetünknek és pénztárcánknak is kedvez.
 • ÉPÍTSÜNK A TERMÉSZETBE ILLŐ, ALKALMAZKODÓ HÁZAT, ami télen gyűjti a napsugarakat (kerti tóról tükröződő sugarak), és ezáltal melegíti az épületet, nyáron pedig nagylombú fa árnyékolja otthonunkat.
 • Radiátor mögé helyezzünk hőtükör fóliát! Visszaveri a hőt a falról a szoba felé, megakadályozva a hő kifelé áramlását.
 • Ne fűtsük túl a lakást!
 • Előbb vegyünk fel még egy pulóvert, mint, hogy megnövelnénk a hőfokot.
 • Ne szárítsunk a radiátoron, és ne tegyünk a radiátor elé semmit, így szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását.
 • Mikor napközben hosszabb időre távol vagyunk célszerű 3-5 °C-kal csökkenteni a hőmérsékletet lakásunkban.
 • Amikor elég párás a levegő az alacsonyabb hőmérséklet is melegebbnek tűnik. Tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor elé. A szobanövények is remekül párásítják a levegőt!
 • Egyre népszerűbb és hatékonyabb az elektromos fűtés is! Ha ezt napelemekkel kombináljuk, akkor nagyon környezetbarát és a hőérzete pedig roppant kellemes!

 Levegőtisztító szobanövények elhelyezése az otthonunkban.

Érdekességképpen, a légtisztítás sebességéről: egy közepes növény 4 óra alatt egy 25 nm-es szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát kb. 80%-kal csökkenti! (pl.: zöldike) A következő növények kiválóan alkalmasak a szobák levegőjének tisztítására, amik – talán meglepő módon, de – általában messze szennyezettebbek, mint a kinti levegő, még akkor is, ha egy nagyvárosban lakunk. 

DRACÉNA
Ő EGY VIRÁGOS NÖVÉNY, AMI KEVÉSSÉ ÉRZÉKENY A KÖRÜLMÉNYEKRE – EMELLETT KISZŰRI A FORMALDEHIDET, A BENZOLT, ÉS SZÁMOS MÁS, KÁROS VEGYÜLETET A SZOBA LEVEGŐJÉBŐL. EGYETLEN HÁTRÁNYA, HOGY MÉRGEZŐ, EZZEL VESZÉLYT JELENT PL. A KUTYÁKRA.

HEGYI PÁLMA, GYOMPÁLMA
EGY MEGLEHETŐSEN ÉRZÉKENY SZOBANÖVÉNY, AMELY PÁRÁSÍTÓ HATÁSÁRÓL IS ISMERT. VISZONYLAG LASSAN NÖVEKSZIK ÉS SOK TÖRŐDÉST IGÉNYEL, DE SZINTE BÁRHOL JÓL ÉRZI MAGÁT A LAKÁSBAN. MIVEL Ő IS REMEK TOXINLEKÖTŐ – PL. REMEKÜL SZŰRI A FORMALDEHIDET ÉS A XYLÉNT – ÉRDEMES ÚJONNAN LAKKOZOTT BÚTOROK KÖZELÉBE TENNI, ÉS MÁRIS TETTÉL VALAMIT AZ EGÉSZSÉGEDÉRT.

VITORLAVIRÁG
AZ EGYIK LEGJOBB LÉGTISZTÍTÓ KÉPESSÉGŰ NÖVÉNY. HATALMAS MENNYISÉGŰ RÁKKELTŐ ANYAGOT TUD MEGKÖTNI A LEVEGŐBŐL. REMEK LÉGSZŰRŐ HATÁSÁHOZ MEGLEHETŐS IGÉNYTELENSÉG PÁROSUL – SZÓVAL HA TE IS AZOK KÖZÉ TARTOZOL, AKI NEM A RENDSZERES ÉLETMÓDJÁRÓL ISMERT, IDEÁLIS A LAKÁSODBA. KÜLÖNÖSEN HASZNOS OLYAN KÁROS ANYAGOK MEGKÖTÉSÉRE, MINT PL. A BENZOL ÉS A FORMALDEHID.

KRIZANTÉM
A GYÖNYÖRŰ, SZÍNES VIRÁGOK VIDÁMABBÁ TESZIK A NAPPALIT, EZT MINDENKI TUDJA. MEGKÖTI A BENZOLT, AMI MEGTALÁLHATÓ OLYAN HÉTKÖZNAPI HÁZTARTÁSI VEGYSZEREKBEN, MINT A RAGASZTÓK, A FESTÉKEK, KÜLÖNBÖZŐ MŰANYAGOK ÉS MOSÓSZEREK. KEDVELI AZ ERŐS FÉNYT: HA AZT SZERETNÉD, HOGY VIRÁGOZZON, TEDD NAPSÜTÖTTE HELYRE, LEHETŐLEG EGY NYITOTT ABLAK MELLÉ

 Fa nyílászárók használata műanyag helyett, ami nehezen bomlik le.

# Érdemes elhúzni a vastag függönyt és lehúzni a redőnyt éjszakára, ezzel is szigetelve az ablakunkat.

# A fűtési szezon alatt is rendszeresen szellőztessünk. Nyissuk ki ablakainkat teljesen, naponta kétszer 3-5 percre, hogy az egész lakás levegője kicserélődjön, de a falak, tárgyak még ne hűljenek le.

A NAPPALI A KÖZÖSSÉGI ÉLET SZÍNTERE.
ITT TÖLTJÜK A LEGTÖBB IDŐNKET EGYÜTT A CSALÁDDAL, BARÁTOKKAL.

Mindenki szeretetre vágyik. A szeretetet nem lehet megvásárolni! A szeretetet ingyen adjuk és kapjuk, ha kedvesen, szeretetteljesen viselkedünk. Figyeljünk oda egymásra! Töltsünk a szeretteinkkel elég időt! Az együtt töltött perceket semmi sem pótolja. A közös élmények, vidám pillanatok hoznak közel egymáshoz bennünket. A nappali helyet ad a közös teázásoknak, beszélgetéseknek, társas játékoknak, közös ünnepeknek. A virtuális világban, vagy telefonon folytatott beszélgetés, nem adja vissza azt az élményt a lelkünknek, mintha élőben beszélgetnénk. Minden embernek fontos a beszélgetés! BESZÉLJ… élményeidről, érzéseidről, vágyaidról, MINDENRŐL!

SZAVAKON TÚL…

Ölelés. Ölelj meg egy fát, meglátod milyen hihetetlen energiákkal tölt fel!
Öleld meg nagymamád, anyukád, apukád, testvéred, barátod, szerelmed!

 • Egy átlagos magyar ember 5 óra és 2 percet tölt tévénézéssel. (2015)
 • Amellett, hogy hősünk napjának közel negyedét a tévé előtt tölti el, nagy mennyiségű energiát fogyaszt a készülék.
 • A gyerekek közel annyi időt töltenek el a tévé előtt, mint a suliban. A felnőttek pedig a munkaidőjüknek megegyező időnek a felét töltik el ugyanitt.
 • Standby áramfogyasztás: 51 kWh televíziónként
 • Egy tévével, dvd-vel, hifivel és számítógéppel felszerelt háztartásban a készenléti fogyasztás ára akár a 440 kWh-t is elérheti egy évben, ami 15000 Ft többletköltséggel jár.

 

Saccoljuk meg mennyit fogyaszt a készülékünk, amikor nem is használjuk (Standby üzemmód). Vegyük, hogy 8 órát dolgozol, vagy suliban vagy, aludj mondjuk 6 órát, kivéve, ha a tévé előtt alszol el, na de, eddig ez összesen 14 órát jelent naponta, ami 21,15 Ft, havonta 634,5 Ft, évente 7614 Ft. Ennyit dobunk ki az ablakon. Te mit tudnál venni ennyi pénzből? Jelenleg éves szinten közel 150 000 Ftot költünk fejenként otthonunk energiaigényére. 66% fűtés, 13% vízmelegítés, 9% sütés, főzés, 6% szórakoztató energetika.

Mérd le, hogy mennyi időt töltesz el a telefonoddal, internetezéssel, vagy a televízió nézésével!
Gondolj bele, mi minden másra volna ez az idő elegendő?

20 perc >>> 20 palacsinta megsütése
Fél óra >>> megsétáltatod a kutyád
Egy óra >>> kitakarítod a házat
Másfél óra >>>
Két óra >>>
Két és fél óra >>>
Három óra >>>
Több mint 3 óra >>>