TUDATOS ÁRAMFOGYASZTÁS = ENERGIA MEGTAKARÍTÁS

 • Nyitott ablak a jó alvásért, felkapcsolt lámpák egy izgalmas könyv miatt. Fontos a kényelem, de a pazarlás nem ésszerű!
 • Csak ott világítsunk, ahol éppen tartózkodunk, és mindig kapcsoljuk le a villanyt, ha már nincs rá szükség.
 • Fényforrás: fénycsatorna beépítése.
 • Használjunk világos színt szobáink festéséhez. A világos fal jobban visszaveri a fényt, ezáltal világossá téve szobáinkat, így kevesebb mesterséges fényforrásra lesz szükségünk.
 • A hagyományos izzók az elfogyasztott energia csupán 5%-át alakítják át fénnyé, a maradék 95%-a hőtermelésre fordítódik. Használjunk ezek helyett kompakt fénycsöves vagy ledes izzókat, melyek 80%-al kevesebb energiát fogyasztanak, élettartamuk pedig százszorosa a hagyományoshoz képest.
 • Fényerőszabályzó használatával nem csak kellemesebb lesz az otthon hangulata, hanem energiát is spórolhatsz vele.
 • Nyáron a nagy hőségben kerüljük a klímaberendezések használatát, így rengeteg energiát spórolhatunk, és még a pénztárcánkat is megkíméljük.
 • A jól megépített ház már önmagában is véd a meleg ellen.
 • Magasan lombozó fa ültetése ablak elé: nyáron a lombkorona árnyékot ad a déli órákban, télen pedig átengedi a melegítő napsugarakat.

.

TUDOD MIT REJT A TUSFÜRDŐD, A SAMPONOD, A SZAPPANOD, A FOGKRÉMED,
VAGY BÁRMELYIK KOZMETIKUMOD, AMIT NAP, MINT NAP HASZNÁLSZ? 

A minket körülvevő sokféle kozmetikum és tisztálkodószer többsége mesterségesen előállított. Ez nem csupán ránk van hatással, hanem a gyártási körülményeik és hulladékaik révén a környezetet is súlyosan terhelik. Gyakran idéznek elő allergiát, de akár ennél komolyabb gondot is okozhatnak. Évente átlagban több mint, 5 milliárd darab kozmetikai cikket vásárolunk, itt, Európában. Első körben használatukkor próbálj meg kicsit kevesebbet használni, így hatékonyságukból nem veszítenek (szappan, sampon, fogkrém). Sminkeld magad kevesebbszer. A természetes arc a legszebb! Használj természetes készítményeket, gyógynövényeket a bőrproblémákra. Ismerd meg a használt készítményeid hatóanyagát, tényleg szükséged van rájuk? Van természetes alternatívájuk? Ha igen, hol tudod őket beszerezni? Gyűjts recepteket, nagyon sokat akár Te is elkészíthetsz otthon.

TISZTÁBB SZERVEZET,TERMÉSZETESEBB KÜSŐ, JOBB KISUGÁRZÁS, KEVESEBB KÖRNYEZETI TERHELÉS, KEVESEBB ALLERGIA, TISZTA JÖVŐ.

GERBERA
EZ A SZÉPSÉGES VIRÁGZÓ NÖVÉNY HATALMAS MENNYISÉGET KÉPES MEGKÖTNI PL. A TRIKLORIETILÉNBŐL, AMELY EGYES TISZTÍTÓSZEREKBEN VAN JELEN, ILL. REMEK A BENZOL ELLEN, AMI A FESTÉKANYAGOKBÓL SZABADUL FEL. GYÖNYÖRŰEN MUTAT A HÁLÓBAN VAGY A MOSÓGÉP MELLETT – MÁR HA ELÉG FÉNY SÜT BE AZ ABLAKON, UGYANIS NAGYON FÉNYIGÉNYES.

Még mindig a nagyitól kapott ágybelit használom. Szeretem a gondolatot, hogy régen apukám is ezzel takarózott, amikor még a nagyiékkal élt. Történelme van ennek a paplannak. Minden este eszembe jut apukám, mikor a párnára hajtom a fejem, és a kalandos történetek, amiket mesélt nekem elalvás előtt. Sok-sok párnacsatát megélt már, de még mindig párna ez a párna.

 

A bútoraimat is nagyrészt a szüleimtől és nagyszüleimtől örököltem. Nekik is varázserejük van. Olyan régóta a családom körében élnek, hogy már családtaggá váltak. Némelyiket még el is neveztem, attól függően, hogy mennyire fogadtak szót nekem, amikor felújítottam őket. Egy kettő az elején még nem barátkozott össze velem, de mára már egészen jó pajtik lettünk, még a Morcos Marci komódommal is.

.

ÖKO-DESIGN

AVAGY A MŰVÉSZET ÉS AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS KAPCSOLATA

 

 • A Föld túlhasználása ma már nem kérdés, éppen ezért olyan fontos, hogy minden szakma kicsit magáénak érezze ezt a problémát, és a saját szintjén próbálja meg fenntarthatóbbá tenni az életünket.
 • Az öko-design olyan környezettudatos tervezés, amely törekszik arra, hogy az adott termék környezetbarát (például újrahasznosított) alapanyagokból készüljön, gyártása és felhasználása pedig a lehető legkevésbé károsítsa a környezetet. Mind a formatervezés, mind a divattervezés terén egyre népszerűbb irányzat.
 • Egyre divatosabbak manapság azok a termékek amelyek teljesen növényi eredetű alapanyagokból készülnek, így minimális ökológiai terheléssel bírnak.
 • Így lesz a papírhulladékból tényleg eldobható (legalábbis komposztálható, egyszer használatos tányér, a bicikligumiból öv, vagy pénztárca.
 • A fenntarthatóság már nem csak a küszöbünkön van, hanem akár a zsebünkben is lehet.

 • Ezek nemcsak, hogy megfelelnek a mai lakberendezési trendeknek, de még környezetbarát módon színesítik is a lakásunkat. Borsó tudja csak igazán, hogy milyen jó is az a saját kezűleg felújított bútor…! Csak figyeljünk oda, hogy megfelelő eszközöket használjunk, ne golyóstollat csavar helyett, ahogyan Borsó, mert akkor könnyen baleset lehet a vége. De sebaj, mert így kénytelen rávenni az ember magát a nagytakarításra is a széthullott bútor miatt… Végül is, bárhogyan is alakuljon, csak jó dolgok sülhetnek ki a saját alkotásokból. Amellett, hogy egyedi és vagány berendezéseink lesznek, még büszkén dicsekedhetünk is vele, hogy ezek bizony a mi saját kezünk munkái. Ez nemcsak, hogy jó érzéssel tölt majd el bennünket, de még a májunk is hízhat, ha megmutatjuk másoknak is.

Manapság számos helyen találkozhatunk az FSC logóval:

farönkökön, bútorokon, a tejes dobozon… és így tovább.

De mit is jelenthet az FSC/PEFC logó?

 • Első ránézésre egy fát látni, de sokkal több annál. Ha olyan terméket vásárolsz, amelyen rajta van, bízhatsz benne, hogy
  – a termék előállításához szükséges fa kitermelése nem természetvédelmi területen történt, és nem használtak tiltott vegyszereket
  – a kivágott fák helyére újakat ültettek
  – vásárlásoddal Te is a felelős erdőgazdálkodás mellett döntöttél
 • A Föld erdőállományának folyamatos csökkenése egyre aggasztóbb méreteket ölt. Az FSC címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért.
  De hogyan is kerül a termékre a logó?
 • A logó kiérdemléséhez komoly követelményeknek kell megfelelnie a gyártónak. Például: ahhoz, hogy a vevő egy FSC, PEFC minősítésű terméket, pl. könyvet vegyen, a papír alapanyagának számos minősítésen kell keresztül mennie. Így az FSC, PEFC könyvünk alapanyagául szolgáló fát egy FSC, PEFC által minősített erdőgazdaságnak kell kitermelnie, a minősített farönkök minősített feldolgozóüzembe kerülnek, ahol minősített papír alapanyag készül belőle. A minősített papírgyár FSC, PEFC lógóval ellátott papírt szállít az FSC, PEFC szerint tanúsított nyomdába, ahol elkészül a vevő által megvásárolható FSC, PEFC lógóval ellátott könyv.

ERDŐK PUSZTULÁSA – NÉHÁNY TÉNY

 • Bolygónk szárazföldjeinek kb. 30%-át borítja erdő.
 • A világon évente hozzávetőlegesen nettó 7,3 millió hektárral csökken az erdők területe (ez nagyjából megegyezik a Benelux államok területével).
 • Míg az északi földtekén kismértékben növekedik az erdők aránya, a trópusi esőerdők területe rohamosan csökken.
 • Brazíliában és Afrikában évente 4-4 millió, Indonéziában évente kb. 1,5 millió hektárnyi esőerdőt pusztítanak el.

HOGYAN KÉPZELED EL A JÖVŐT?

VAN TISZTA VÍZ?
FRISS LEVEGŐT LÉLEGZEL?
A GYEREKEKET EL TUDOD VINNI
AZ ERDŐBE SÉTÁLNI?