A VÍZKÉSZLETEKRŐL…

 • A növekvő vízfelhasználás, népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is.
 • A vizeket nem kizárólag a szennyezés veszélyezteti, hanem az éghajlatváltozás miatt bekövetkező édesvíz mennyiségének csökkenése. A fokozott üvegházhatás miatt a gleccserek és a sarki jégsapkák fokozottan olvadnak, a folyók és tavak vizei erősebben párolognak, melyek bizonyos területeken az ivóvízbázisokat jelentik, és ez a folyamat további ivóvízhiányhoz vezethet a világban. Szakértők becslései szerint egy emberöltőn belül a víz iránti kereslet számos területen 40%-kal meghaladhatja majd a kínálatot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rá, mennyit használunk belőle!

TAKARÉKOSKODJ A VÍZZEL!

 • A gyakran kék bolygóként is emlegetett Földön meglepően kevés a kékséget adó víz, édesvízből pedig még kevesebb van. Ha a Föld vízkészletét összegyűjtve egy gömbbe zárjuk, láthatóvá válik a víz-Föld arány az amerikai földtani intézet ábrája alapján. A kék gömbbe zárt, a Földön fellelhető összes víz mennyiségnek ráadásul mindössze 2-3%-a édesvíz, és csak a harmada van olyan formában, ami könnyen hozzáférhető az emberiség számára.

FÜRDŐSZOBA – AVAGY TUDATOS TISZTÁLKODÁS:

 • A legtöbb vizet a fürdőszobában fogyasztjuk, tehát ott is lehet megtakarítani a legnagyobb mennyiséget
 • Amennyiben fogmosás közben nem hagyod folyni a vizet, a környezeteddel és a pénztárcáddal is jót teszel.
 • Ma már léteznek víztakarékos csaptelepek is, amelyek feltűnés nélkül csökkentik a vízfogyasztásunkat, és visznek egy tudatosabb élet felé.
 • Egy forró fürdő a kimerítő nap végén kétségkívül nagyon kellemes, de tudnod kell, hogy egy kádfürdővel több, mint 100 liter vizet használsz el, míg egy átlagos zuhannyal csupán 30-40 litert. Ha azonban nem túl mozgalmas napunk volt, akkor elég mosdanunk reggel és este. Bőrünknek ugyanis árt, ha minden egyes nap kiázik a vízben.
 • Minél előbb szüntessük meg a vízcsapok csöpögését, a vécétartályok szivárgását, és cseréljük ki a tömítőgyűrűket! A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol.
 • Egyik legnagyobb vízpazarló eszközünk az angol WC! Ha tartályos, alakíttassuk át, vagy cseréljük le egy víztakarékos változatra. Erre jó példa a víztakarékos Dömötör-tartály, melynek rugós elzárású öblítő rendszere biztosítja, hogy fokozatmentesen 0,5 litertől 10 literig tetszőleges vízmennyiséggel öblítsünk. A nyomógombos vagy csapos megoldás is jó. A különbség a vízszámlánkon is hamar megmutatkozik!
 • Gyűjtsük össze a fürdő- és mosogatóvizet, öblítsük néha azzal vécénket.

TANÍTSD MEG GYERMEKEIDET IS A VÍZTAKARÉKOSSÁGRA!

 

FÜRDŐSZOBÁBAN IS TERMÉSZETESEN:

 

Használjunk környezetbarát tisztítószereket!

 • Az ecet remekül oldja a vízkövet, és általános tisztítószerként is hatékonyan használható vízzel és citromsavval összekeverve.
 • Elkészíthetjük magunknak hajpakolásainkat, hidratáló krémjeinket is házilag. A vegyszermentességgel nem csak hajunk, bőrünk (szervezetünk) és a környezet egészségének kedvezünk, de még pénztárcánknak is.

ANYÓSNYELV
SOK HÁZTARTÁSBAN MEGTALÁLHATÓ EZ AZ ÉVELŐ ÖRÖKZÖLD, TALÁN A MEGLEHETŐS SZÍVÓSSÁGÁNAK KÖSZÖNHETŐEN: JÓL BÍRJA A RENDSZERTELEN ÖNTÖZÉST ÉS NEM IGÉNYEL SOK FÉNYT. A NASA KUTATÓI ÁLTAL BIZONYÍTOTT TÉNY, HOGY NAGY MENNYISÉGŰ FORMALDEHIDET ÉS NITROGÉN OXIDOT (ÉS MÉG SZÁMOS MÁS VEGYI ANYAGOT) KÉPES MEGKÖTNI. EZEK A VEGYSZEREK PEDIG OTT VANNAK A LEGTÖBB TISZTÍTÓSZERBEN, KOZMETIKAI SZERBEN, DE MÉG A WC-PAPÍRBAN ÉS A PAPÍRZSEBKENDŐKBEN IS – NEM ÁRT, HA TESZEL EGYET A FÜRDŐSZOBÁBA!

Amennyiben a mosást megtelt mosógéppel indítjuk el, úgy spórolhatunk vizet, áramot és mosószert egyszerre!

 

 

JÓ, HA TUDOD!
A mosógépek használatakor több, mint 700 000 mikroszál részecske kerülhet a kifolyó szennyvízbe, és egy részük feltehetőleg a szennyvíztisztító telepeken is átjut, majd végül a természetben köt ki – derült ki egy új vizsgálatból, melyet az angliai Plymouth Egyetem kutatói végeztek.A vízhasználatunknak is van ökológiai lábnyoma?

Vízlábnyom

A vízhasználatunknak is van ökológiai lábnyoma?

 • Bizony ám Borsó! Az egyén, a közösség vagy egy üzletág vízlábnyoma jelzi mindazt a felhasznált vízmennyiséget, amennyit közvetlenül elfogyaszt és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez használt el.
 • A vízlábnyom kék-, zöld- és szürkevízből tevődik össze. A kékvíz a termékhez vagy szolgáltatáshoz felhasznált friss felszín alatti és fölötti víz, a zöldvíz a földben nedvességként tárolt csapadékvíz, a szürkevíz pedig az a szennyezett vízmennyiség, amely a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban keletkezik.

FIGYELJÜNK FOGYASZTÁSUNK VÍZLÁBNYOMÁRA!

 • A közvetett vízfogyasztás jelentős mértékben növeli vízlábnyomunkat. Példaként vegyünk egy teli fürdőkádnyi vizet, ami 140 liter, ennyit igényel 1 csésze kávé előállítása (termelése, feldolgozása, szállítása). 1 kg marhahúsé átlag 15 000 liter vizet emészt fel az állatok etetésére használt termény vízigényét is beleértve, mire asztalunkra kerül.
 • A vízforrások iránti kereslet folyamatosan nő világszerte. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente. A globális átlagfogyasztás személyenként évi 1,24 millió liter édesvíz, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Magyarországon ez az érték évi 750 ezer liter.


A Föld édesvízkészletét nemcsak a túlzott fogyasztás, a népességnövekedés, hanem az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés, a talajszennyezés, a gazdasági növekedés, a változó életstílus is veszélyezteti.

A legnagyobb vízszennyezők egyike a palagáz-kitermelés, a hagyományos bányászat és számos más ipari tevékenység, valamint a talajvízbe szivárgó szennyvíz, vegyi anyagok stb.

A környezeti jeles napok gyarapodó száma is a vízkészletek veszélyeztetettségére hívja föl a figyelmünket: február 1., február 2., március 22., április 14., április 22., június 17.

TE MEKKORA VÍZLÁBNYOMON ÉLSZ?

Ha ki szeretnéd számolni saját vízlábnyomod, itt megteheted http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/personal-water-footprint-calculator/
Az egyes termékek vízlábnyomát pedig megtalálod itt http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/

aponta egy fejlett országban élő ember átlag 2-3 liter vizet iszik, és napi (átlagos) élelmiszer-szükségletének kielégítéséhez közvetve és közvetlenül 3000 liter vízre van szüksége naponta (átlag 1 literre kalóriánként). Ehhez jön még a mosogatás, mosás, mosakodás, vécéöblítés, locsolás, autómosás stb. vízfogyasztása.

Hazánkban személyenként átlag napi 110 liter vizet fogyasztunk, vízlábnyomunk ehhez képest kedvező, napi 2055 liter. Magyarország ivóvizét 94-95%-ban felszín alatti vizekből nyeri. A talajvíz, azaz az első vízadó réteg vizei azonban már több térségben szennyezettek, és a mélyebben fekvő réteg- és karsztvizekben is megjelentek a szennyeződések, és ez korlátozza használhatóságukat.

 

JÓ TUDNI!
Ha 1 milliárd fogyasztó mindegyike 2 új pamutpólóval kevesebbet vásárolna évente, az így megtakarított víz árával 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni. Ha teletankoljuk az autónkat, ne feledjük, hogy minden liter üzemanyag előállításához 13 liter vizet használnak fel, ezért kerékpározással, tömegközlekedéssel és üzemanyag-takarékos járművekkel nemcsak energiát, hanem vizet is megtakarítunk.

KOMPOSZT TOALETT:

 

 • Egy átlagos toalett tartály űrtartalma 10 liter, ha nem szabályozható a lehúzás mértéke, akkor személyenként napi 3-5 alkalommal ennyi vizet használunk el.
  – 8-20 ezer liter víz megy így pocsékba évente fejenként
  – a háztartási vízhasználat 1/3-áért felelős
 • A komposzt toalett működése a komposztálás elvén alapul, levegőtől el nem zárt korhadási folyamatot és megfelelő szén/nitrogén arányt kell fenntartanunk, ami cellulóztartalmú anyagok (falomb, forgács, szalma, tönkölypelyva, stb.) hozzáadásával érhető el legkönnyebben.
 • ELŐNYEI:
  – vízmentes (a lehúzást forgács, szalma, tönkölypelyva szórással helyettesítjük),
  – nem keletkezik szennyvíz, ellenben jó minőségű, fertőző anyagoktól mentes szagtalan komposztot kaphatunk,
  – a megspórolt vizet és a komposztot növényeinknek visszajuttatva jóval nagyobb termésre számíthatunk.
 • A komposzt toalett beszerelése egyszerű, nem szennyezi a talajvizet, és a végterméket a kertben trágyaként fel lehet használni. Külsőleg hasonlít a hagyományos WC-hez, ugyanakkor nemcsak környezetbarát, de használatával pénz takarítható meg.
 • Általában 3 kamrából állnak. Az első kamrába hull a friss hulladék, amelynek 90%-a víz. Ez a kamra szűrőkkel van felszerelve, és úgy van megtervezve, hogy a folyadék elpárologjon. Az első kamra megteltekor a tartály megbillenésével a nyers keverék áthull a második kamrába, ahol végbemegy a komposztálási folyamat. Itt szükség van megfelelő oxigénmennyiségre, optimális hőmérsékletre és nedvességre. A következő billenési ciklusban a vírusoktól és baktériumoktól mentes kész komposzt áthull a második kamrából a harmadik kamrába, és innen eltávolítható, majd felhasználható növények trágyázására.
 • Évente egyszer ki kell húzni a harmadik fiókot, és ki kell üríteni a komposztot egy tárolótartályba. A legtöbb komposzt toalett egy elektromos fűtőegységet tartalmaz, amely optimális hőmérsékleten tarja a komposztot.
 • Ha a család minden tagja letette a voksát a komposzt toalett mellett, érdemes tisztázni a feladatköröket.
 • A komposzt toalettek első látásra drágának tűnhetnek, de hamar megtérül, hiszen a megspórolt vízmennyiség és a folyamatosan képződő komposzt értéke képes kompenzálni ezt a költséget.
 • Egyetlen hátránya a vele való foglalkozás.